DENUMIREA UNITĂȚII ȘCOLARE:
ȘCOALA GIMNAZIALĂ „HENRI COANDĂ” PERIŞORADRESA UNITĂȚII ȘCOLARE: str. Henri Coandă, nr. 160, localitatea Perişor – Jud. Dolj, tel./fax 0251459725, e-mail scoalaperisor@yahoo.com
Perişor este o comună din judeţul Dolj, regiunea Sud – Vest – Oltenia, România. Comuna Perişor este aşezată în câmpia centrală a Olteniei, pe DN. 56 ce leagă Municipiul Craiova de Oraşul Calafat, la 39 km de Craiova. Centrul comunei se află la 44.1433 – latitudine nordică şi 23.4867 – longitudine estică. Din punct de vedere administrativ comuna este formată dintr-un singur sat – Perişor.
În prezent comuna Perişor are o populaţie de 1600 locuitori aşezaţi în 1200 gospodării şi o suprafaţă totală de 3750 ha.
Ocupaţia de bază a locuitorilor este agricultura şi creşterea animalelor, cea mai mare parte a populaţiei fiind fără loc de muncă, trăind în mare parte din veniturile pensionarilor şi din alocaţiile copiilor, sau din comercializarea produselor agricole. Doar o mică parte a locuitorilor au în prezent un loc de muncă, fie la instituțiile publice din comună, fie la diverse societăţi comerciale din localitate sau din afara acesteia.
Învățământul în comuna perișor
Scurt istoric Învăţământul în comuna Perişor îşi are începuturile pe la sfârşitul secolului al XIX-lea ca şi în alte sate româneşti. Mult timp elevii au învăţat în condiţii improprii. Primul local a fost construit în anul 1919, iar după 1977 a fost construită partea din spate, în prelungire. Este o unitate şcolară cu o oarecare tradiţie. De aici, s-au format o serie de tineri inteligenţi care s-au realizat în viaţă. Unii sunt astăzi personalităţi marcante. În secolul al XIX-lea, bunicul lui Coandă, Mihalache C. a luat în arendă pământ la Perişor şi în împrejurimi. În vacanţă, Henri Coandă, venea la Perişor, motiv pentru care a îndrăgit foarte mult aceste meleaguri. Când a revenit în România el a vizitat satul Perişor. I-a plăcut aspectul localităţii şi şcoala satului. În noiembrie 2003 – am comemorat 30 de ani de la trecerea în nefiinţă a remarcabilului savant. În urma demersurilor făcute la Consiliul Local Perişor şi ISJ Dolj, şcoala a luat denumirea de „Henri Coandă”. Pentru a realiza acest lucru am colaborat cu organizaţia ARPIA – Craiova. Au fost montate două plăci comemorative pe frontispiciul şcolii cu prilejul manifestărilor dedicate „Zilelor Coandă”.
Baza materială a şcolii s-a îmbunătăţit an de an. A fost construită o centrală termică, s-au montat geamuri şi uşi din termopan.
S-a pregătit o sală cu reţea pentru calculatoare, aceasta fiind dotata cu 25 calculatoare, 3 imprimante, o multifuncţională şi doua scanere. Suntem racordaţi la Internet.
Misiunea noastră:
Şcoala își propune să dezvolte un mediu favorabil învățării, să le ofere elevilor un start solid în educație prin dezvoltarea deprinderilor și îmbogățirea cunoștințelor, prin modelarea personalității lor, astfel încât fiecare elev să dobândească atitudine și comportamentul de învingător.
Școala oferă educație tuturor celor care o solicită, prin egalizarea șanselor indiferent de etnie sau religie.
Viziunea noastră:
Ne propunem să devenim o şcoală apreciată de către elevi, părinţi şi comunitatea locală pentru eficienţa activităţii instructiv-educative, asigurarea condiţiilor materiale necesare unui învăţământ de calitate, asigurarea egalităţii şanselor tuturor elevilor, pentru rezultate deosebite în activitatea de performanţă şi pentru ancorarea şcolii în comunitatea locală.